logo-image

Är du förberedd?

Ordspråket lyder "En olycka händer så lätt" och visst är det så även om vi inte känner det så. De flesta människor känner sig odödliga fram till dagen då något oförutsett sker med de själva eller någon i deras närhet. Det är skönt att man inte går omkring med för många kristankar, men vissa saker kan verkligen vara nyttigt att vara något sånär förberedd på. För olyckor händer, hela tiden, och i vissa fall kan ens egna kunskaper vara skillnaden mellan liv och död.

Utbildning i skolorna

När man arbetar på platser som Göeborgs Cityvarv så torde HLR utbildning och kunskaper i Första Hjälpen vara obligatoriska. Idag utbildas de flesta någon gång i Första Hjälpen - arbetsplatser anordnar Första Hjälpen kurser och föreningar erbjuder en att delta i en HLR utbildning. Både i grundskolan och på gymnasiet idag så kommer utbildade instruktörer och utbildar i Första Hjälpern och HLR på regelbunden basis, och i trafiskskolan upprepas det. 

Hjärtgruppen

Det finns dock många som inte har deltagit i dessa lektioner, eller som behöver få sina kunskaper uppfriskade. Hjärtgruppen är en frisående organisation som erbjuder Första Hjälpen kurser och HLR utbildningar till grupper. Hjärtgruppen består av läkare och läkarstudenter med goda kunskaper i hur man ska gå till väga om en olycka har inträffat, om någon slutat andas, om någon saknar puls, om någon har något som sitter fast i halsen etc. Det är oerhört nyttig kunskap!

Om du tillskansar dig dessa basala kunskaper så kan du vara skillnaden mellan liv och död.

19 Jul 2016