logo-image

Titan - vad har man det till?

Titan kan användas till mycket

Titan är en metall som är tämligen vanlig, den ligger på plats nio när man listar de vanligaste grundämnena på jorden. Tack vare sina egenskaper är titan en metall som används inom både flygindustrin och inom tillverkningen av rymdfarkoster. Det är en otroligt stark metall, och det gör att man kan tillverka produkter betydligt tunnare än vad man kan med andra metaller, och ändå få samma styrka och hållfasthet. Det är dock inte så att man använder titan som den är, utan istället i legeringar av olika slag. Det är i huvudsak två typer av legeringar som används idag:

  • Med aluminium och vanadin eller mangan - Ger en otroligt bra hållfasthet och är därför vanlig i flygplansdelar bland annat. 
  • Med palladium - Denna legering är mycket motståndskraftig mot korrosion och gör att produkterna inte rostar. Även ovanstående legering står emot rost bra, men denna är helt enkelt bättre. 

Andra användningsområden

Titan är också vanlig inom kirurgi och tandvård, de skruvar man använder för att laga komplicerade benbrott är exempelvis gjorda av titan. Även tandproteser, och det gör att de har en bra hållbarhet. Det tillkommer ständigt nya marknader för titan och inom industrin har det blivit allt vanligare att man väljer att köpa titan istället för mer traditionell metall. Jag tror kanske inte att det lämpar sig för att bygga fartyg, då metallen är för dyr för att användas vid så stora projekt. Inom annan industri är det dock lämpligt då det ger längre hållbarhet, och mer motståndskraft. 

22 Jun 2019