logo-image

Vad gör man med båten på vintern?

Är du ny båtägare och funderar på var folk gör av sina båtar på vintern? Var lugn - vi har alla ställt oss den frågan någon gång i livet och faktum är att det finns flera svar på den. Här får du tre tips på hur du kan göra när det börjar bli kallare.

1. Vinterförvar

Det finns de som ställer sina båtar på släpvagnar och rullar in dem i garaget hemma, och det finns de som lägger en presenning över båt och släp tillsammans. Andra hyr in sig hos specialiserade båtförvaringsföretag. Vad man väljer hänger lite på vad båten kostar. En eka kan du dra upp och vända upp och ner och sedan låta ligga till snön smält bort medan en segelbåt mår bättre av att stå uppallad med träkonstruktioner under. 

2. Använd den

Det är inte helt ovanligt att de som har sin båt i havet låter den ligga kvar där. Att isarna skulle lägga sig så att båten fryser fast eller fryser sönder är osannolikt. Men ha koll på väderprognoserna för en fastfrusen båt som fylls med snön kan få underliga former!

3. Segla söderut

Mitt favoritalternativ! Ta båten och styr kosan söderut. Medelhavet är inte en dum plats att ha båten på under den svenska vintern. Särskilt inte om man samtidigt bor på båten. Har du ett jobb där du kan arbeta hemifrån så är båten helt OK men har du ett vanligt kneg så får du väl köra ner båten och sedan åka hem. Då kan du åka ner när det passar sen under vintern. 

17 Oct 2021