logo-image

Vi är vana vid ett fungerande elnät

När strömmen inte fungerar som den ska här hemma, eller om jordfelsbrytaren hela tiden löser ut så kan vi alltid får hjälp. Det är bara att lyfta luren och ringa på elektriker i Kungälv, eller någon annan, så är det snabbt löst. Så ser det ju inte ut i en del andra länder om man säger så. 

På resa i Vietnam

En vän till mig åkte utomlands och besökte bland annat både Filippinerna och Vietnam. När han bodde på ett hotell i Hai Pong (tror jag det heter i alla fall) så försvann strömmen i hans rum helt plötsligt. Han gick ner till receptionen för att be dem kolla säkringarna varpå killen bakom disken följer med upp på rummet. Han öppnar ett fönster och börjar rycka i kablarna som hänger som ett spindelnät utanför och det både sprakade och blixtrade. 

Nödlösningen funkade och strömmen kom tillbaka. Receptionisten talade om för min vän att om strömmen gick igen så var det bara att att rycka lite i en av kablarna. det spelade ingen roll vilken för de flesta satt ändå ihop. 

Behöver jag berätta att min kompis bytte hotell? Det kändes inte helt tryggt! Men det är klart, det handlar om vad man är van vid. Vi i Sverige är vana vid att elnätet fungerar perfekt, andra har ju inte den förmånen och får förlita sig på sina lösningar. Men jag vet inte om jag själv hade gillat att ha kablar med ström utanför fönstret precis... 

27 Jul 2021